Devam Eden Araştırmalar
Teknolojik gelişmeler öğretmenlerin öğretme ve öğrencilerin öğrenme güçlerini artırmak için değişik araçları hizmete sunmaktadırlar. Bu araçlardan biri büyük dil modeli (BDM) tabanlı yapay zeka uygulamalarıdır. BDM tabanlı yapay zeka uygulamaları, öğrenme ortamlarında kullanılabilecek sınav sorusu yazma ve egzersiz materyali üretme, değişik konu alanlarında problem çözme, dönüt üretme, sınav puanlama, öğrenme yönetim sistemleri içinde veya dışında öğrenme kaynakları önerme edimlerini yerine getirebilmektedir. Öğretmenlerin bu yeni tür eğitim teknolojisinden yararlanmaları önceki tür eğitim teknolojilerinden yararlanmalarından oldukça farklı bir yaklaşım gerektirmektedir. Çünkü bu uygulamalar çok geniş bir alanda içerik üretebilmekte ve içerik üretim niteliği kullanıcısının yaklaşımına bağlıdır. BDMleri işe koşarken bu ortamlarla iletişimde kullanılan sorgulama stratejileri önemli bir değişkendir.
Bu çalışma öğretmen adaylarının büyük dil modeli temelli ChatGPT (BDM_ChatGPT) ortamında “teknoloji tabanlı öğretim stratejileri” ile ilgili belli kuram ve yaklaşımları çalışırken ortama yönelttikleri soru örüntülerini ve ortamla etkileşimlerinin öğrenme ürünlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında temelde aşağıdaki sorulara yanıt aranacaktır.
1) BDM_ChatGPT ortamında “teknoloji tabanlı öğretim stratejileri konusunu” çalışan öğretmen adaylarının geliştirdiği bilgi türleri nelerdir?
2) Öğretmen adaylarının çevrimiçi öğrenme öz-düzenleme beceri düzeyleri BDM_ChatGPT ortamındaki etkileşimlerini ne derece etkilemektedir?
3) Öğretmen adaylarının BDM_ChatGPT ile iletişimde kullandıkları soru örüntüleri BDM_ChatGPT ortamından öğrenmelerini ne derece etkilemektedir?
4) Öğretmen adaylarının verilen öğrenme içeriği ile ilgili ChatGPTye yönelttiği soruların bilişsel örüntüleri nelerdir?
Kalkınma Bakanlığı Araştırma Altyapısı: Robotik ve Yapay Akıl Laboratuvarları (ROYAL)